Vin i Skandinavia

Det er mye vin å få kjøpt i alle de skandinaviske landene, men det er ikke mye som er produsert i de samme landene. Men det dukker stadig opp (alt er relativt) en ny vingård her og der. Så det skjer fra tid til annen at vinlister må oppdateres at det kommer nye «Viking» merker på markedet. Og de er godt på høyde til å konkurrere med hele Europa på smak og kvalitet. Dansk, svensk og norsk vin er ikke lenger bare en kuriositet. Nå er de mulig å få tak i på markedet og de blir stadig flere og får bare bedre og bedre kvalitet.

Mange utfordringer

Noen mennesker søker alltid utfordringer og ser kun muligheter. Alle som går til stykket og satser på vindyrking i Skandinavia regnes lett under den kategorien mennesker. Druer har aldri vært naturlig å dyrke noe sted i nordisk klima. Men takket være mer hardføre sorter, mer avansert teknologi og voksende interesse og entusiasme så har det kommet flere vingårder/vindyrkere også her nordpå. Dette er en ung industri og det er mye som kan gjøres for å få ting til å bli bedre, og det er mange utfordringer for i det hele tatt å få det til. Druene som vokser i Skandinavia har kortere grotid og vinene som dyrkes her opp får ofte en syreliknende smak. De har også et mer moralsk speilbilde når de sammenliknes med viner fra tradisjonelle vindyrkende land hvor varme og solskinn er i overflod i større del av året i forhold til her nordpå. Så er det priser og avgifter da. I hvert fall i Norge er det høye avgifter på ting med alkohol. For ikke å snakke om kostnadene for å komme i gang med dyrkingen og produksjonen. Alt dette er enten veldig kostbart eller veldig begrenset – druer er ikke lett å dyrke i nordre delen av Europa! Skandinaviske viner vil aldri kunne konkurrere med sine sydlige konkurrenter på pris og mengde – det må være meget god kvalitet for at det skal kunne selges. Men nordiske viner vil gi en ny dimensjon til industrien og vil gi kjøperne en ny erfaring.

Danmark

Danmark
Danmark

Danmark er det landet I Skandinavia som har flest vinprodusenter og som var først ute med å produsere vin. Det finnes et godt antall vingårder rundt om i det flate landet syd i Skandinavia, og når du finner en vingård kan du kjøre innom og kjøpe en flaske eller fire direkte av produsenten fullt lovlig. Danskene har en mye mer liberal lovgivning med tanke på alkohol kontra hva vi norske er vante med.

Ørnberg Vin, Sjælland

Dette var årets Vinbonde i Danmark i 2014 – en pris de ble tildelt av bransje organisasjonen Danske Vingaarde. De har spesialisert seg på hvite viner, rosé viner, musserende vin og dessert vin. Vingården har sin egen vinbutikk så man kan kjøre forbi å handle det man ønsker.

De har vært i bransjen siden 2007 og produksjonen har økt med cirka 50 % de første 8 årene de har produsert vin. Vinbonden selv sier de har den beste plasseringen for vinproduksjon i Danmark. Deres vinmarker ligger på Sjællands odde og har vann på begge sider. Så det er ingen temperaturproblemer i vekstsesongen og er en av de solrikeste plassene i hele Danmark.

© Copyright Victoria Bergen 2021.