Vin i Skandinavia 2

Del en ble litt generelt om vin og vinproduksjon i Skandinavia. Og jeg kom så langt at jeg fikk produsert noen vingårder i Danmark. Nå skal jeg fortsatte og også bevege meg over til «søta bror» og de litt på deres utvalg, samt at jeg skal hjem til gamlelandet og se hva som finnes her. Her kommer del to om viner i Skandinavia.

Annisse Vingård, Sjælland

Denne garden består I dag av vinmarker og produksjonslokaler. De plantet sine første vinstokker i 1999, men det var først i 2006 at de fikk produksjonslokaler og ble godkjente til å produsere dansk vin for salg fra sine egne produksjonslokaler.

De selger også viner og utstyr rettet mot de litt større hobby entusiastene. De selger vin og utstyr fra Italia, Tyskland og Danmark. I dag er de 2 gårder som samarbeider der de ligger langt nord i Helsinge land opp mot svenskegrensen – Annisse kjøper druer fra nabogården for å bruke i sin produksjon – i tillegg til sine egne druer.

Vinhuset Kvist & Vitus, Østjylland

Vinhuset Kvist & Vitus, Østjylland
Vinhuset Kvist & Vitus, Østjylland

Etter 2 vingårder på Sjælland, så måtte jeg jo finne en på Jylland også synes jeg. Det ble Vinhuset Kvist & Vitus i Odder. De produserer musserende viner, epleviner og øl & brennevin. De har et eget utsalg hvor de presenterer alle sine produkter. Jeg kunne ha skrevet mye om denne plassen, men det får komme i en senere artikkel kanskje.

Sverige

I Sverige begynner det straks å likne litt på det vi er kjent med i Norge og alkohol lovgivningen. Det er ikke tillatt å kjøpe flasker med alkohol direkte ute på en vingård eller hos en produsent. Her skal alt innom den svenske statens egne utsalg – Systembolaget – men selv de kjenner jo vi nordmenn til da  hihi.

Ästad Vingård, Halland

En av de nyeste på vinmarkedet i Sverige og Skandinavia. Selve plassen er mye eldre som produsent av andre ting og som spa og restaurant og ja mange forskjellige ting. De plantet sine første vinstokker allerede i 2009, men på grunn av harde vintrer og for varmt om sommeren skulle det ta 4 år før den først produksjonen var et faktum. En nøkkelperson i denne produksjonen har vært og er Lars Torstensson som er en celebritet i vinens verdens.

Gute Vingård, Gotland

Gute er fellesnavnet på alle produktene som kommer fra denne gården på Gotland. Det kommer produkter som rødvin, hvitvin, rosévin, snaps og brennevin. Den første vinen ble produsert her i 2002, og siden den gang har varemerket mottatt flere premier for sine produkter. Det finnes en butikk på stedet for prøvesmaking av deres produkter, men man må ta turen til systembolaget om man ønsker å handle. Nå i juni 2017 kommer det en ny hvitvin på markedet fra denne produsenten, samt deres nyeste Whisky.

Norge

Norge flommer ikke over av vinprodusenter og vingårder. Men de finnes faktisk. Men det finnes flere norske produsenter i utlandet enn det finnes i landet. Også her er det umulig å handle vin direkte fra produsent, men man må via vinmonopolet som vi alle kjenner til.

Lerkekåsa, Telemark

To timers bilkjøring fra Oslo finner vi Lerkekåsa Vingård & Galleri. De produserer vin fra druer og noe fra frukt og bær. Det er overnattingsmuligheter på stedet og de driver med mye aktiviteter. Klikk deg inn på sidene deres og sjekk selv.

Kvelland Vineyard, Vest-Agder

Dette etablissementet har lagd vin siden 1999. De har produsert både rødvin og hvitvin siden 1999. Det er muligheter for prøvesmaking på gården, men varene selges kun på vinmonopolet.

© Copyright Victoria Bergen 2021.