Pub eller bar

Hva er en pub egentlig? Jeg vet ikke hva som er de egentlige kriteriene for at en plass skal kunne kalles for en pub. Så jeg tenkte jeg skulle finne ut nettopp det og dele det med deg her. Eller kanskje du vet det allerede? Hva vet jeg da? Jo jeg vet det er et sted hvor folk samles, det selges alkohol der – både øl og brennevin. Og det er kanskje mulighet for å kjøpe enkle matretter i en pub – eller er det i en bar? Men hva er egentlig forskjellen på en bar og en pub eller er det noen forskjell i det hele tatt? Kanskje det er bare to ord for samme sak? Her må jeg nok gjøre litt research for å finne svarene, og hva er da bedre enn å gjøre noen søk på internett. Som sagt så gjort.

Pub

Pub
Pub

At det serveres alkohol på en pub var jeg jo selvfølgelig klar over. Og at det er enten en pub eller en bar som også som oftest serverer enkle matretter. Jeg tipper at det er pub’en som serverer mat. Jo faktisk hadde jeg rett. En pub kommer fra det engelske navnet Public House og er et sted hvor det serveres alkohol og enkle matretter. Det er veldig ofte også tilrettelagt slik at det kan være underholdning der av f.eks. trubadurer eller mindre grupper eller band. På norsk sier vi at vi skal på «pøbben» – det ble for noen år siden forsøkt å få godkjent som et ekte norsk ord, men ble ikke godkjent.

I England har man flere forskjellige typer pub’er.  Den ene typen pub er det som er knyttet opp mot et lokalt øl merke og må selge deres øl. Mens andre er frie og kan selge det ølet og de merker de selv ønsker. Og pøbben begrenser ofte utvalget sitt til det lokale ølet eller kun et begrenset antall merker.

Dagens pub er det vi tidligere kalt vertshus eller kro. Og det kan vel da igjen ha med å gjøre om det fantes mulighet for overnatting eller ikke på stedet. Det er England, Irland og Australia som er det tre store pub landene. Bare i England skal det finnes over 60 000 pub’er.

Bar

En bar kan være flere ting faktisk. Ordet bar brukes i flere sammenhenger. Isbar, salatbar, kaffebar, sjokoladebar eller bare bar. Men siden jeg har begynt å skrive om en «pøbb» over her så blir det jo en bar som serverer alkohol. I motsetning til «pøbben» så serveres det normalt ikke mat på en bar. En bar består gjerne av en høy bardisk hvor man får sin drikke servert. I tillegg til drikken serveres det ofte snacks. Med snacks mener jeg f.eks. peanøtter eller små porsjoner med potetgull. Mange barer ligger ofte i sammenheng med andre etablissementer som kjøpesenter dersom det er snakk om en isbar eller salatbarer eller noe i den retningen.

Og en bar begrenser seg ofte veldig til vareutvalget sitt. Er det en bar for alkohol, så serveres det nesten bare alkohol holdig drikke der – kanskje kaffe i noen varianter i tillegg. Men de har som oftest et bredt utvalg av ølsorter å by på.

© Copyright Victoria Bergen 2021.