Øltyper

Jeg har ikke oversikten over hvor mange øl typer det finnes rundt omkring i verden. Men en ting er helt sikkert og det er at det finnes mange typer. Sånn helt Basic så sorteres øl typene i to hovedgrupper – overgjæret øl og undergjæret øl. Overgjæret øl er det ølet som veldig ofte ser litt grumsete ut og er raskt drikkeklart under produksjonen. Denne typen øl er ferskvare. Forholdsvis kjente typer overgjæret øl er Ale og hveteøl eller «Weissbier» som tyskeren kaller det.

Undergjæret øl er det ølet vi ser mest av i butikkene og har hatt tilgang på i butikkene i lengst tid. Vanlig pils, bayer og bokk øl er kjente typer av undergjæret øl.

Overgjæret øl

Om ølet blir overgjæret eller undergjæret har med produksjons prosess å gjøre. Dersom et øl skal bli overgjæret så gjæres øllet på temperaturer på mellom 15 og 23 grader. Det utvikles mye varme under denne typen gjæring. Nå i dag vet man at overgjæret øl vil utvikle seg positivt ved videre lagring, men før om årene var dette ren ferskvare og måtte drikke innen kort tid etter at gjæringen var ferdig.

Før om årene kjente man lite til selv prosessen til gjærsoppen og hvordan den fungerte. Det skulle bare gjøres slik og slik og så ble det overgjæret øl. Men med litt utforsking så fant man ut at dersom man gjorde deler av denne prosessen i åpne kar og nok varme så ville en ny gjæringsprosess starte av seg selv og øllet ble lettere å ta vare på en tid.

Undergjæret øl

Undergjæret øl
Undergjæret øl

Dette øllet tar lenger tid å produsere. Det skal faktisk stå og fullføre gjæringsprosessen i flere uker i såpass lave temperaturer som 5 til 13 grader. Undergjæret øl er det ølet vi kjenner best fra dagligvarebutikkene i Norge. Det er den vanlige pilsen som er «frontfiguren» for dette. Undergjæret øl serveres helt med temperatur på cirka 10 grader eller like under.

Undergjæret øl er øl som har blitt gjæret i flere uker på temperaturer fra rundt 5 til 13°C. Undergjæring betyr at man gjærer ølet på en lavere temperatur enn om man overgjærer. Ved overgjæring gjærer man gjerne fra 18°C og opp til 23°C. Undergjæring av øl ble vanlig i Europa fra midten av 1800-tallet og utover. I tillegg til pils er også bayer og bokkøl typiske øltyper av undergjæret øl.

Mange typer

Selv om undergjæret og overgjæret øl er «hovedgruppene» så finnes det utrolig mange varianter av øltyper på markedet. Det er vel ingen som har full oversikt på slikt da det finnes utrolig mange lokale varianter i tillegg til de store. Det er vel nesten ikke en by i verden snart som ikke har sitt eget lokal brygg å by på. Og at de da finnes det utrolig mange varianter sier seg jo nesten selv.

Jeg elsker å smake på nye varianter og har i årenes løp smakt noen varianter. Men min største favoritt så langt i livet må være tyskernes Paulaner Hefe Weissen bier som produseres i München i Tyskland.

© Copyright Victoria Bergen 2021.