Øl sorter i Thailand

Det er i perioder mye snakk om drikking av øl. Misbruk av øl, bruk av øl på en fornuftig måte og eller bruk av øl som medisin eller til og med i matlaging. Diskusjonene er mange og ulike. Det finnes vel ingen fasit på slike diskusjoner og det mangler vel studier på det este av dette. Selv om sikkert noen har gjort forskjellige studier.

Og øl er jo også litt ulikt på forskjellige steder i verden da. Jeg tenkte jeg skulle se litt på noe av dette, men mest har jeg lyst til å prøve å presentere noen øl sorter fra Asia.

Thailand

Thailand
Thailand

I Thailand i Asia finner man bade øl sorter som er velkjente fra Europa og man finner andre merker som er totalt ukjente. For en del år tilbake var Carlsberg meget store i Thailand og solgte mye øl der nede. Men så plutselig ble de borte og ryktene svirret om mye rart. Det ble spekulert på om noe av de store firmaene i Thailand følte at de tapte marked og penger siden det var en «utlending» som solgte så mye. Carlsberg er jo tross alt dansk. I dag er Carlsberg tilbake igjen i hyllene i Thailand, men de selger ikke i nærheten av hva de solgte den gangen på 90 tallet og litt inn på 2000 tallet. Singha, Tiger, Leo, Chang og Archa er vel de mest kjente merkene som er lokale i Thailand i dag. Det finnes flere sorter, men de er ikke så velkjente. Singha er det største merket, men Chang som nummer to. Chang er vel også ganske kjent utover i verden på grunn av sin sponsing av de engelske fotball klubbene Liverpool og Everton. Dette er slik det har vært tidligere i historien. Men det mange ikke er klar over er at Leo ølet også tilhører Singha konsernet. Dette er med på å hjelpe dem å holde seg størst. Leo har en stor markedsandel i Thailand. Nå i dag har Chang og stabilisert alkoholprosenten sin i ølet, mens de tidligere var viden kjente for å ha variabel styrke. Man kunne aldri vite om man fikk den svake varianten eller den sterke varianten – den kunne variere helt fra 5 prosent og opp til 6,4 prosent. En «Changover» var et populært utrykk kanskje spesielt fra de som liker Leo eller Singha best, men hadde beveget seg inn og drukket noen Chang flasker eller bokser.

Utlendinger

Det er ikke bare Thailandsk produsert øl som er å få kjøpt i butikkene i Thailand. Det er mange utenlandske merker å se også. Carlsberg har jeg allerede nevnt. Heineken har mange tilhengere i Thailand og selges over hele landet. St. Miguel light selges også over hele landet. Denne ølen som serveres med en liten lime båt på toppen av flasken. Federbräu er å finne, Asahi er å finne og flere med dem. Kanskje spesielt i turist områder og i større supermarkeder. Jeg har også sett flere tyske Weiss beer merker solgt på Family Mart og 7-11.

© Copyright Victoria Bergen 2021.