Øl og øl tradisjoner

På et vertshus eller en kro eller på pub eller bar er det et stort utvalg drikkevarer å velge mellom. Kaffe, te, mineralvann og alle variantene av mange slag. Og selvfølgelig er det mange varianter av øl og vin. Stort sett alle varianter av de vi kan anse som normal drikke finnes på slike plasser. Er det en av disse plassene som er stamplassen din – altså at du kommer der mer regelmessig enn gjennomsnittsmannen i gata – da kan du garantert bestille spesial varer også om du skulle ha noen spesielle ønsker. Men som du garantert vet – alt som må spesialbestilles i Norge koster mer enn normalt. Jeg vil se litt nærmere på øl som er tilgjengelig i Norge og verden.

Mange ølmerker

Øl har lange tradisjoner også i Norge. Men tidene har vel forandret seg noe. I riktig gamle dager ble man bøtelagt dersom man ikke brygget øl til spesielle anledninger som takk for et eller annet. Skulle man finne på å brygge noe øl hjemme i dag med litt for sterk alkohol innhold, ja da er man kriminell. Hmmm… For få år siden ble det arrangert til en av Norges største øl tester. 20 bryggerier fra 14 av landets fylker meldte på hele 87 forskjellige sorter øl. De ble påmeldt i seks ulike klasser:

  • Lys lager / pils
  • Hveteøl / blonde
  • Mørk lager / bayer
  • Ale
  • Porter / stout
  • Årets innovasjon

Det var stiftelsen Norsk Matkultur som stod bak denne kåringen sammen med TV2 og et program de var i ferd med å lage. Det har vært en rivende utvikling i øl sorter i Norge de senere årene – derfor klassen årets innovasjon. I den klassen skulle det være så stor spennvidde at det var nesten bare fantasien som var begrensningen. Frister det med en rosa hvete øl eller en god gammel stout men denne gangen med sjokoladesmak?

God tradisjon

I 2011 var det Borg Bryggerier fra Østfold som stakk av med den gjeveste tittelen og deres Borg Bokk ble årets øl. Siden den gangen har Ægir bryggeri fra Flåm i 2012, i 2013 tok Nøgne Ø sin Porter flere av prisene, 2014 gikk til Kinn Kveldsbris fra Kinn Bryggeri i Florø, Polaris Røykbokk fra Ringnes stakk av med seieren i 2015 og regjerende mester er Bahrainer Weisse Fra Nøgne Ø.

God tradisjon
God tradisjon

Alle årene har det vært skarp konkurranse og meget stor deltakelse. Samarbeidet mellom Aperitiff og Øl akademiet har blitt en tradisjon alle burde støtte opp rundt. Øl er jo godt drikke da. Denne konkurransen er ikke bare en smak konkurranse. Det vurderes også design, markedspotensialet og selvfølgelig helheten av alt.

Verdens sterkeste øl

Som med alt annet på denne jordet er det konkurranser mellom bryggeriene om hvilket bryggeri som f.eks. lager verdens sterkeste øl. Det har brygget på seg for å si det mildt. Den jeg finner som verdens sterkest øl nå er drikken «Brewmeister Snake Venom» som sies å være verdens sterkeste øl, med en alkoholprosent på 67,5. Men dette var i 2013 at den ble brygget så om noe har slått rekorden til det skotske bryggeriet Brewmeister.

Vet du om dette er verdens sterkeste øl fortsatt?

© Copyright Victoria Bergen 2021.