Øl i verden

Antall ølmerker i verden sa du? Jeg har ikke peiling på hvor mange som finnes, men det er utrolig mange som man aldri engang har hørt om dersom man ikke er mega spesielt interessert da. Da kan man ha hørt om noen av dem. Har du hørt om ølmerket Snow for eksempel? Jeg hadde aldri hørt om det før, men så har jeg heller aldri vært i Kina. Det er nemlig Kina’s største ølmerke – og dermed også faktisk det ølmerket i verden som det selges mest av. Merket har en markedsandel på hele 5,4 %. Budweiser som sikkert er et mer kjent merke, har til sammenlikning en markedsandel på 2,3 %.

Jeg skal nå forsøke å etter beste evne liste opp og skrive litt om de ti mest solgte ølmerkene i verden. Her er det flere merker som er kjent for meg men også flere merker som er totalt ukjent før jeg lette frem dette her på internett.

Coors Light

På tiendeplassen finner vi et amerikansk merke, men det er hva som blir solgt i Canada som hjelper merket inn på denne topp ti listen. Dette er en pilsner i light klassen og selges med 4,2 % volum alkohol. Merket ble introdusert på markedet i 1978 av Coors brewery. Logoen som de benytter i dag byttet de til i 2015. Merket har en markedsandel i verden på 1,3 %

Brahma

Brahma
Brahma

På niendeplassen må vi sydover til Brasil for å finne hjemstedet til det øllet som havner her. Brahma er Brasils største ølmerke og har en markedsandel i verden på 1,5 %. Øllet finnes i nesten 20 forskjellige varianter inklusive de alkoholfrie. Bryggeriet som brygger dette øllet er Companhia Cervejaria Brahma og har eksistert siden 1888. Bryggeriet har altså 130 års jubileum neste år.

Harbin

På åttendeplassen finner vi første kineser på listen med øllet Harbin fra Harbin bryggeriet nord i Kina. Dette er Kinas eldste bryggeri og har gjennom årene etablert seg med eksport både til Europa og Amerika.

Heineken

På denne syvendeplassen kommer det en liten grønn yndling fra Nederland. Dette øllet har i mange år befunnet seg i verdenstoppen over mest solgte øl rundt om i verden. Selskapet er over 150 år gammelt og styrer mange øl merker rundt omkring i verden. De er aktive i over 170 land. Deres største merker er Heineken og Amstel i Europa. På verdensbasis er bryggeriet fjerde størst om man regner om alt i hektoliter drikkevarer.

Yanjing

På sjetteplassen finner vi kineser nummer to av totalt fire på topp ti listen. Øllet Yanjing er det engelske navnet på et ølmerke og bryggeri i distriktet Shunyi i Beijing i Kina. Ølen blir sagt å komme fra Folkerepublikken Kinas «nasjonale bryggeri» og ølet er populær langt utover Kinas grenser.

Ølet har over 35 år lang historie og var en av hovedsponsorene for Sommer-OL 2008 i Beijing. Navnet på bryggeriet kommer fra et urgammelt navn av byen Beijing. Dette navnet stammer helt tilbake til fra før Kristus.

Listen fortsetter i neste artikkel så følg med om du vil vite hvem som innehar topp plasseringene.

© Copyright Victoria Bergen 2021.