Oktoberfest i München

Finnes det noe større arrangement i verden med øl i sentrum enn Oktoberfesten i München i Tyskland? Jeg tviler på det, men korriger meg gjerne dersom du kjenner til noe som er større. Uansett så er dette en gigant av et arrangement som foregår der i den bayerske myen i syd Tyskland hver eneste høst. Har du aldri vært der så burde du absolutt vurdere et besøk –  du vil ikke angre. Personlig har jeg vært der fem ganger og drar gjerne tilbake flere ganger. Men har dessverre ingen konkrete planer enda om en ny tur. Men håper å få tid og anledning i kommende år.

München

Dette er hovedstaden i delstaten Bayern i Tyskland. De er den tredje største byen i Tyskland som med sine forsteder teller cirka fire millioner mennesker til daglig. De ligger ved elven Isar og er hovedsakelig en katolsk by.

Jeg kunne skrevet mye om München i mange retninger, men det er Oktoberfestivalen som er mitt mål denne gangen.

Historikk

Det er Ludvig I av Bayern som regnes som grunnleggeren av Oktoberfesten i München. Eller rettere sagt så var det hans bryllup med prinsesse Therese som ble gjort om til en årlig fest tradisjon. Dette skjedde i 1810. I dag regnes Oktoberfesten for å være verdens største folkefest når den arrangeres hvert år over 16 dager før første søndagen i Oktober. Og hvert eneste år åpnes festivalen med en parade inn på området og den første ølen tappes i glasset av byens ordfører.

Også plassen der festen arrangeres kommer fra dette bryllupet. Theresienwiese er oppkalt etter bruden fra 1810.

Historikk
Historikk

I dag reises det 14 store telt og 20 små og mindre telt hvor det foregår alt fra ølservering til mange arter av underholdning. Hvert telt har plass til mellom 3000 og 10 000 mennesker. Men for den vanlige mann i gata så er det ikke noe telt dette her, men en bygning. Det kan ta helt opp til to måneder å reise de største av disse teltene/bygningene.

Teltet/bygningen på bildet her er fra bryggeriet Løvenbrau sitt området på festivalen. Dette teltet/bygningen rommer sitteplass til 5700 mennesker innenfor veggene og 2800 sittende utendørs.

Hovedunderholdning av «ompa» musikk. I anledningen festen brygges et eget Oktoberfestøl. Det serveres øl i store glass på en liter! Dette ølet får bare bli brygget av byens lokale bryggerier.

Verden rundt

Nå er det ikke lenger bare München som arrangerer Oktoberfester. Det har blitt et meget populært arrangement i mange deler av verden. Også her i Norge er det mange byer som nå har denne festen i miniatyr utgave hvert år. Det er ingen som en gang er i nærheten av det samme som i München. Men det kan være virkelig gøy på mange av disse små arrangementene også.

Har du vært på Oktoberfesten i München noen gang? Eller kanskje du har vært på noen av de mindre arrangementene rundt omkring i verden. Jeg selv har vært på to tre forskjellige utgaver i tillegg til originalen i München. Og det var skikkelig artige i alle tilfellene – det jeg husker i hvert fall. 🙂

© Copyright Victoria Bergen 2021.