Mikrobryggeri

Det har de senere årene dukket opp nye typer bryggerier som kalles for mikro bryggerier. Hva er egentlig det? Noe sier seg vel selv ut fra navnet, men er det bare det at det er et lite bryggeri? Det er flere varianter av dette nemlig. Det er et lite bryggeri som brygger på gamle tradisjonelle måter. Men hvor stort skal det bli før det ikke lenger er et mikrobryggeri eller er det ikke størrelsen det kommer an på?

Hva er et mikrobryggeri

Et mikrobryggeri er ikke nødvendigvis et lite bryggeri. Det finnes mikrobryggerier som produserer over 1,5 millioner liter øl i året. Det burde i hvert fall ikke registreres som noe mikro. Men definisjonene er forskjellige. Mikrobryggeriene dukket opp i Amerika etter at President Jimmy Carter fjernet forbudet mot hjemmebrygging på slutten av 70 tallet. Da dukket de opp en etter en og har siden den gangen vokset seg til tusenvis i antall i Amerika. De finnes nå også i Norge og i mange andre land.  I Norge i dag begynner listen over slike små bryggerier å bli ganske lang. De dukker opp over hele landet. Noen selger sine produkter kun lokalt, mens andre kommer litt videre og klarer å få innpass hos enkelt av de store butikk kjedene. Da dukker produktene deres opp i flere butikker på nasjonalt plan.

Øl sorter

Det hører med til sjeldenhetene dersom et mikrobryggeri i dag produserer vanlig pils. For det meste konsentrerer de seg om de litt mer spesielle sortene av øl. Da som forskjellige sorter av weizen øl altså over gjæret øl. Og pale ale, porter, steamer, lagerøl og stout. Men når jeg sier de ikke produserer vanlig pils så bruker de å ha en egen husets pils eller noe liknende. Men da ofte i så små mengder at det bare er til lokalt bruk og ikke for salg ut av huset. Eller kun i egen forretning og ikke distribusjon. Eller for å si det på riktig språk – i mikroskopiske mengder! Men et godt kjennetegn for et mikrobryggeri er at de veldig ofte leverer varer av ypperste klasse – topp kvalitet.

Øl sorter
Øl sorter

I Norge

Det har etter hvert også kommet ganske mange mikrobryggerier i Norges land. De første som begynte med mikro bryggeri produksjon var Nøgne Ø på sørlandet, Haandbryggeriet i Drammen og Lillehammer Bryggeri. Alle levert produksjon av kvalitetsvarer. Så med det var startskuddet i gang for en «ny» bransje i Norge. Fra å ha vært noen få store aktører i landet, så er det i dag nær 150 små og store bryggerier.

Flere og flere

Og jeg tror ganske sikkert at vi enda ikke har sett det siste mikrobryggeriet som starter sin produksjon av gylne dråper. Flere av de «gamle» bryggeriene i landet har også hevet seg på trenden og starter opp med små bryggerier på forskjellige plasser. Så det er ingen grunn til bekymring. På verdensbasis går produksjonen og konsumeringen av øl ned, men det virker som Norge kjemper godt for å bevare en gammel tradisjon med ølbrygging etter gammelmåten. Så det ser lyst ut for alle som elsker øl også fremover. Utvalget ser ut til bare å vokse og vokse. Og det er mye ny kvalitet som dukker frem.

© Copyright Victoria Bergen 2021.