Mat fra hele verden, tacos

Hva er vel mer internasjonalt enn tacos? Den meksikanske retten har fått nordmenn til søle salsa hver fredagskveld og mange husstander lukter av meksikansk krydder. Denne retten kan lages på ulike måter og mange finner sin egen vri. Likevel inkluderer denne retten en lefsetortilla eller en sprø foldet tortilla laget av mais, sammen med krydret kjøtt og grønnsaker.

Det er viktig å se hvordan denne retten tilberedes i Mexico og hvordan den mottas internasjonalt. Det fins for eksempel en annen versjon – taco dorado som er fritert taco, det vil si den fylte tacoen. I Mexico er det for eksempel ikke vanlig å bruke skjell. Det som skal være original oppskrift er at man varmer tortillaen i en ovn slik at den etterpå blir lettere å rulle. Ordet taco betyr plugg, noe som igjen har med det å tette hull. For vegetarianere kan det være vanlig å kutte ut kjøttet i tacos, og denne retten kan dermed ses på som grei og fleksibel. Det fins flere versjoner av taco, for eksempel tacopizza, tacopai, tacoform eller vegetar-taco.

Meksikansk mat

I moderne tid har meksikansk mat blitt en vanlig del av norske husholdninger, og man kan si at dens forløper var italiensk mat som pizza og spaghetti. Meksikansk mat er ikke bare tacos, du finner også for eksempel burrito, enchiladas, quesadilla, nachos og fajitas. Du kan også lage alternative versjoner av disse oppskriftene, for eksempel tacopizza, quesadilla med kylling, burritokjøttboller eller vegetarversjoner.

burrito
burrito

Meksikansk mat er et av verdens største kjøkken og kulturen gjenspeiles av et møte mellom spansk/europeisk retning og prekolumbianske kulturer. I moderne tid har også franske tradisjoner fått innflytelse på meksikansk mat. Et grunnleggende fundament i meksikansk mat er bruken av chili. Også andre detaljer er essensielle, for eksempel mais, saus og morter – som er en gjenstand til å for eksempel knuse krydder. Det meksikanske kjøkkenet er i stadig forandring og mange har sine versjoner av meksikansk mat. Det er også store forskjeller innad i Mexico om hvordan man tilbereder meksikansk mat – noen gjør det enkelt, andre elegant. For eksempel langs kysten av Mexico er det vanlig å bruke fisk og skalldyr i rettene, og i sørlige deler bruker man originale råstoffer og også insekter og krypdyr.

I USA finner man Tex-Mex mat, gjerne i staten Texas, og denne delstaten har også tidligere tilhørt Mexico, så her er en del felles referanser. Til forskjell fra Mexico, så har man i Texas tacoskjell og chili-con-carne, og også nachos. I California har man også Cal-Mex kjøkken, der man bruker ingredienser som har færre kalorier, i meksikansk mat. Det fins også en meksikansk kalender der man har ulike tradisjoner i løpet av året. For eksempel så spiser man bacalao til jul med klippfisk, og på allesjelers dag spises pan de muerto som betyr «de dødes brød» – og man spiser hodeskaller av sjokolade eller sukker. Man kan si at tacos og meksikansk mat har fått en større utbredelse gjennom historien, og de utallige ingrediensene og variasjoner av rettene i ulike kulturer skaper et mangfold.

© Copyright Victoria Bergen 2021.