Mange rare regler

Det er ikke alle ting som er like lett å forstå bestandig. Og denne gangen er det alkohol jeg tenker på når jeg sier slikt.

Regler er en ting, men noen ganger er det nesten slik at de er motstridende! Du kan kjøpe alkohol når du blir myndig, men du kan ikke kjøpe de sterkeste variantene før du er 21 år gammel? Slik har det vært i mange år i Norge, men jeg har aldri klart å fatte dette poenget! Men nå har også mitt andre hjemland – Thailand – begynt med nye rare og merkelige regler rundt dette med reklame for alkohol.

Thailand

For de som kjenner Thailand så vet alle at landet er meget liberalt når det er snakk om alkohol og inntak av det. Det er liksom om det knapt finnes noen regler for hvem som kan kjøpe og hvem som er lovlige til å innta dette. Men selvfølgelig finnes det regler i bøkene her også, men om de blir håndhevet som regelboka sier er en helt annen sak! Noe er veldig rart at det ikke håndheves mer, mens andre ting føler man er meget merkelig at blir prioritert. Det aller siste nå er nemlig en slik sak.

Thailand

I nyhetene for en liten stund siden eller noen uker siden kom det nemlig frem at det vil bli forbudt å få med klær som har avbildet navnet på et ølmerke, en øl eller brennevins flaske eller noe som er alkoholrelatert. Og det samme gjelder på sosiale medier – dersom du legger ut et bilde som klart og tydelig viser hva som er din drikke på bildet så kan du bli straffet! Bare for å fylle på med litt fakta her. Chang er et øl merke i Thailand som eies av firmaet ThaiBev. Dette er Thailands største firma for drikkevarer og samtidig et av Sørøst Asias største firmaer innen samme bransje også. Et meget stort firma med andre ord.

Mange ulike regler

Andre regler som faktisk gjelder her i Thailand (ja jeg sitter i Thailand og skriver denne artikkelen) er at det faktisk er forbudt å selge alkohol til noen under 20 år. Men jeg har da selv sett at barn helt ned til under 10-12 år har vært o kjøpt alkohol til de voksne som sitter et annet sted.

Langs hovedveien eller motorveiene selges det ikke alkohol på for eksempel 7-11 og liknende butikker. Og de samme butikkene inne i byer og så videre selger kun alkohol til angitte perioder to ganger om dagen! Husker jeg riktig er det salg mellom klokken 11.00 og 14.00 og mellom 17.00 og 24.00. Men i alle de mindre lokale «sjappane» selges den samme alkoholen både billigere og omtrent hele døgnet. Igjen en merkelig regel som ikke praktiseres annet enn av de større butikk kjedene. Det er forbudt å drikke alkohol i nærheten av skoler, templer, i nasjonalparker og som passasjer i en bil. Men du verden hvor mange varianter av «kaffe» det serveres og drikker på slike steder! Og den siste regelen jeg ikke fatter hvordan de kan eventuelt klare å håndheve – det er forbudt å selge alkohol til en person som tidligere har vært bevistløs på grunn av alkoholinntak. Hvordan skal en butikk kunne ha oversikten over slike ting?

© Copyright Victoria Bergen 2021.