Litt om Vin

Har skrevet mye om gyllen drikke på denne siden tidligere. Og jeg har ikke tenkt til å stoppe med det enda i hvert fall. Men jeg skal snu litt rundt og bevege meg fra den gyllende drikken til de med litt farger på. Jeg tenker da å forflytte fokuset litt fra øl og over til vin. Vin er jo mye mer enn bare en drikk er det mange som sier. Vin er kunnskap og et helt fag alene for å vite alt om denne drikken. Jeg er ingen spesialist selv, men jeg har da smakt noen viner her og der rundt omkring i forskjellige land. Og vet du hvilke land som er de største produsentene av vin i verden forresten?

Vin

Det finnes både alkoholfri vin og vin med alkohol innhold. Det er vel den siste som er det riktige vinen. Dette fremstilles via en prosess med gjæring av saften fra de forskjellige druene. Men det finnes også noen andre slag som ikke blir fremstilt av druer, og det er den vinen som heter fruktvin. Og av ulike vintyper er det flere å holde styr på.

fruktviner
fruktviner

Som nevnt så er det fruktviner. Dette omfatter også eplesider og de andre ulike formene for sider. Vi kan man få med ulike alkoholstyrker. Med vanlig vin som utgangspunktet så kan det får man også både lettviner og sterkviner eller hetviner. Rødvin og hvitvin er vel de to mest kjente navnene på ulike viner. De igjen deles også da inn i sine merker og slag igjen. Andre vin soter er jo også Rosevin og de ulike musserende vinene. Dette i tillegg til de jeg allerede har nevnt. Og selvfølgelig deles alle disse sortene igjen inn i ulike sorter i sin klasse igjen. Som et kjapt eksempel bare så er det jo sterkviner som Madeira, Portvin eller Sherry.

Mange produsenter

Mange produsenter

Hvor mange produsenter av vin det finnes rundt om i verden finnes det nok ikke noe svar på. Men det er noen land som utpeker seg i størrelsen på vinen de produserer. De aller største vin produserende landene er nesten Selvfølgelig Frankrike, Italia og Spania, Men også USA og Kina er store vin produserende land. Kina kommer på femteplassen, selv om kinesisk vin ikke er særlig utbredt i verden. De er det landet av de fem som eksporterer minst til andre land. Men så finnes det jo «et par» kinesere da så det er kanskje ikke så rart at det drikkes mest vin innenlands der øst. Andre store vinproduserende land er Australia, Chile og Argentina.Frankrike er det største vinlandet, med Italia og Spania på de to neste plassene. Bare de tre største landene produserer over 20 milliarder flasker med vin hvert eneste år. Frankrike alene har cirka 20 prosent av verdens vinmarked.

Norge har i dag noen titalls druedyrkere og noen flere vinprodusenter, men det er nok langt igjen før Norsk vin får noen stor annerkjennelse på verdensmarkedet. Men et lite land som Norge byr ofte på meget god kvalitet i slike sammenhenger, så kanskje kan det komme en vinflaske eller flere som går høyt opp i annerkjennelse på de riktige produksjonsårene.

© Copyright Victoria Bergen 2021.