Hellas er en av mine favoritter

Jeg har et utall av reiser til Hellas bak meg, og vi har opplevd alt fra små greske øyer nesten uten turister – til storbylivet i Athen som er noe helt spesielt. Men vi har også hatt turer til øyer som Rhodos og Kreta, og dette var også helt greit men etter min smake var det for mye turister. Jeg er nemlig slik at jeg liker å treffe de som bor der, og ikke nordmenn, svensker og dansker. En øy som vi virkelig forelsker oss i ved første besøk, er uten tvil den lille øya Poros som ligger bare en liten båttur fra Athen. Her treffer man hovedsakelig grekere fra Athen, som bruker øya til helgeturer og sikkert ferier også. Men la oss ta en vandring til noen av de mest kjente greske matretter, for det er ingen som slår Hellas når det kommer til mat.

Greske favoritter

Med dette mener jeg både matretter og reisemål, og jeg kunne nesten ha lagt til gresk kultur også. Jeg vet ikke hva det er som tiltaler meg så til de grader med Hellas, men jeg likte meg der allerede fra dag én på min første tur for mange år siden. Mat, klima, natur og ikke minst den greske gjestfriheten, er nok det som i sum gjør at jeg trives så godt i Hellas. De fleste av oss nordmenn reiser til land som Hellas, på grunn av varme og sol. Men dette får man jo også i mange andre land, som eksempelvis Spania som også er et yndet ferieland for oss nordboere.

Hellas er nummer én i Europa

Hellas er nummer én i Europa

Jeg liker ikke å sette noen opp mot hverandre, det være seg og det er snakk om enkeltmennesker, grupper, regioner eller land. Men jeg skal gjøre et unntak fra dette nå, rett og slett fordi Hellas fortjener god og hederlig omtale – og jeg synes ikke Spania er i nærheten av hva Hellas kan by på.

Gresk salat

Det er kanskje noen som synes jeg er kjedelig, når jeg velger å trekke frem gresk salat som min første favoritt. Men de som tenker slik, har nok ikke spist nok av denne herlige matretten. Men det kan også skyldes at de ikke har spist den på de riktige stedene, for gresk salat kan være alt fra en middelmådig smaksopplevelse – til rene himmelriket for ganen din. Det er mulig noen synes jeg overdriver måten jeg skriver om denne salaten på, men med friske tomater og rikelig med passe stram fetaost – ja da er det bare en kald retsina som mangler for meg. Det gjelder å ikke spare på fetaosten, for det er den som setter mye av smaken på den greske salaten.

Lett å lage selv her hjemme også

Jeg lager denne matretten ofte hjemme i Norge også, og det finnes et greit utvalg av fetaost i de fleste butikker her i Norge også. Men om man skal ha den stramme osten man får i Hellas, så må man nok i en spesialbutikk vil jeg tro. Oppskrifter tar jeg ikke med her nå, men det er bare å google, så kommer det oppskrifter og tips i bøtter og spann.

© Copyright Victoria Bergen 2021.