Det tyrkiske kjøkken

Det tyrkiske kjøkken

Kebab, tenker du vel da? Og ja, kebab er en del av det tyrkiske kjøkkenet, men ikke slik du får den fra foodtrucken i sentrum en fredagsnatt på vei hjem fra puben. Som regel har ”Ali’s Kebab og burger” pakket litt kjøtt ned i en pita, fylt på med litt chips, hvitløksdressing, kinakål og grillkrydder. Dette er absolutt ikke en ekte kebab. Du kan bli lurt i Tyrkia også, dersom du velger deg en restaurant fylt med turister, paraplydrinker og Tarkans velkjente rytmer i høytalerne. Du bør heller finne deg en liten kebabsjappe i en av de små sidegatene, med plaststoler, kun et par bord og stort sett lokale tyrkere som klientell. Et godt tegn er om kokken ser ut som han står og skjærer kjøttet av et bredt jernspyd. Disse små sjappene har ofte den beste, men også billigste kebaben. Så fins det også et stort antall varianter av kebab, og har du bare tid til å prøve en, så gå for den berømte Adana Kebab. Denne kebaben av kjøttdeig har sin opprinnelse i Adana, en stor by i det sørlige Tyrkia.

Grønnsaker

Generelt består det tyrkiske kjøkken av mye grønnsaker. Grønnsaker i Tyrkia smaker så mye mer enn de gjør i Norge. Det er som om smakene har fått turbokraft, og nærmest eksploderer i en vakker symfoni i munnen. En tomat alene kan være en himmelsk opplevelse, spesielt om du har tatt turen selv til tirsdagsmarkedet i byen, og handlet direkte fra grønnsaksbodene. Utallige varianter paprika, ferske, stekte, grillede, bakte er nærmest obligatorisk i hver en rett. Auberginer og løk er også viktige ingredienser. Så finnes det kanskje ikke et land som bruker så mye yoghurt som de gjør i Tyrkia. Yoghurt som tilbehør eller innbakt i retten. Det kommer neppe som en overraskelse at du får en egen kebabvariant med yoghurt.

Tyrkisk omelett og pizza

Tyrkisk omelett og pizza

Tyrkerne har også gjort sin egen vri på omeletten, og den er virkelig verdt en smak. Retten heter menemen, og kan minne litt om en avansert eggerøre. Retten skal serveres i den samme stekepannen som den tilberedes i, og består av egg, tomater, løk, paprika og eventuelle andre grønnsaker, alt etter hva kokken mener. Du stusser kanskje over at den skal serveres rett fra stekepannen, men slik er det de gjør det i Tyrkia. Brød er svært viktig, og er obligatorisk tilbehør til alt. Som regel legger tyrkerne en stor duk på gulvet og alle sitter rundt. Maten settes på duken, brød brytes, og så dypper man brødet i stekepannen, får med litt menemen og spiser det slik. Personlig synes jeg maten smaker best slik, direkte fra pannen. Jeg forsøkte å lage menemen og servere på fat, men da manglet på en måte den lille ekstra piffen.

Tyrkerne har også sin egen versjon av pizza, nemlig pide. Og som med vanlig pizza, er det kun fantasien som setter grenser. Pide er et tynt avlangt brød som toppes med grønnsaker, kjøtt, egg, og ost (ikke smeltet). Man får servert sitron til som man selv skviser over maten, og dermed har man det lille ekstra for smakssansene. Vel belkomme, eller som de sier på tyrkisk: ”Aiyet olsun!”

© Copyright Victoria Bergen 2021.