Brennevin

Busserulls sang om øl, øl og mere øl. Og mange grupper har sunget om brennevin også. Torgeir og kjendisene har lagd mang en sang om både øl og brennevin. Live musikk og god stemning når mange av de sangene runger gjennom høyttalerne. Men vet du egentlig hva brennevin er og hva det gjør med deg? Du vet jo selvfølgelig at du blir full om du drikker for mye av det, men brennevin kan benyttes på mange andre måter også enn bare å fortære for å bli full.

Brennevin

Hva er brennevin? Jo det er væsker som er tilsatt mye sukker, og når dette gjærer så omdannes dette til etanol. Og det er flere måter man kan tilberede brennevin. Man kan tilsette forskjellig frukter eller andre ting for å få vin eller sterke saker under gjæringen. Det er stivelse som da omdannes til sukker og da blir til sats som igjen benyttes til brenning av brennevin. Og all den etanol væsken som fremstilles kalles da for brennevin som en fellesbetegnelse.

Brennevin
Brennevin

Hva og hvor

Det er jo en del forskjellige slag brennevin og enda flere merker innenfor hvert slag igjen. I grove trekk så finnes det vodka, Cognac og Whisky. Men innfor de igjen finnes det hundrevis om ikke mer merker og varianter. Men visste du at det er restriksjoner på f.eks. hvor i verden en Cognac skal komme fra? Jo den kan kun komme fra Cognac i Frankrike. Komme den fra noe annet sted så er det ikke lenger en ekte Cognac, men kalles da f.eks. for Brandy.

Det er faktisk mulig å få en Cognac som blir lagd utenfor Cognac området, men druene de lages av må fortsatt være dyrket innenfor det avgrensede området som heter Cognac in sør vestre Frankrike – rett nord for Bourdeaux. Jeg har personlig besøkt veldig mange av disse Cognac husene som ligger der nede. Jeg var så heldig og få oppleve det gjennom mitt tidligere yrkesliv.

Vodka

Man vet ikke sikkert hvor vodka kommer fra. Men mange spor leder til Russland. En stor mann i vodkaens nyere historie er polakken Peter Smirnoff. Men historien strekker seg mye lenger tilbake enn bare han. Man kan finne spor tilbake på 1300 tallet og fremover. Med flere forskjellig måter å produsere vodkaen på. Dagens vodka med kornsprit og rensing gjennom kullfilter var det Mr. Smirnoff som stod for.

Også i Norge lages det en type vodka. Vinmonopolet i Norge ville ha en konkurrent til alle de utenlandske merkene og presentert på 80 tallet Vodkaen Vikingfjord. Men det var først et stykke inn på 90 tallet at det ble noe fart på salget. Da med ny design når Arcus overtok monopolet i Norge. Så etter 2000 så ble den lansert i Sverige og Tyskland og senere også i USA. Vikingfjord har også ved en anledning blitt kåret til verdens beste vodka.

Vikingfjord selges i dag i fire varianter. Den helt vanlige vodka typen samt tre andre som er tilsatt smaks stoffer. Sitrus, Eple og blåbær er det tre tilsatsene. Vikingfjord finnes i flere styrker av alkoholinnhold.

© Copyright Victoria Bergen 2021.