Billige øl land

Fire Arabiske land og Norge er de dyreste landene i verden dersom man ønsker å drikke en halvliter øl. Prisene varierer mellom 88 og 62 kroner mellom disse landene. Tidligere i mange år har man måttet reise til Asia for å finne verdens billigste halvliter, men nå har den kommet til Europa også. Vietnam har hatt den tittelen i mange år, men nå er det Moldova som har overtatt. Minner om at alle de tallene som nevnes her er både noen få år gamle, samt at de er innhentet fra typiske turist områder. Det vil si at man kan finne både billigere og dyrere priser i alle de omtalte landene.

Verdens billigste halvliter

De prisene som er brukt i denne rapporten forteller at det er Moldova som har overtatt som verdens billigste sted å kjøpe en halvliter med lokalt øl. Det som er litt artig er at det landet som ligger nest nederst på denne listen er også et arabisk land. Saudi Arabia ligger jo i samme områdene som de som ligger på verdenstoppen med ølpriser. Hvor store forskjeller kan det bli? Eller i bunnen av denne listen er det flere asiatiske land. Flere av de landene det er snakk om er betegnet som fattige land. Men alle land brygger øl, og dermed er de også med på slike sliter. Vietnam har i mange år tidligere vært det billigste landet, men er nå blitt skjøvet oppover listen på grunn av en drastisk styrking av valutaen i landet. Faktisk er det hele ni land bak dem på denne listen nå. Men noen av de med omtrent samme priser – disse prisene er avrundet til nærmeste hele krone.

Verdens beste øl

Verdens beste øl
Verdens beste øl

Hvor får man verdens beste halvliter da tro? Jeg vet ikke, men jeg har selvfølgelig mine favoritter av de jeg kjenner til og har smakt. Men som i alt annet så rangeres øl og de som brygger øl på lister over beste og dårligste og alt dette her. Mikrobryggerier eksploderte det med for få år siden og det er mange av de i hele Norge nå. Opp i mot 250 forskjellige små bryggerier er tall jeg har kunnet lese på internett.

Norsk med i toppen

Ølbibelen eller RateBeer som de heter har gitt ut en liste med de 100 beste mikro bryggeriene i verden. På denne listen finner vi to norske bryggerier. Så da bør man jo kunne finne en av verdens beste øl her også. Bryggeriene det er snakk om er Lervig Aktiebryggeri som holder til i Stavanger. De er inne på denne listen for andre gang. Nøgne Ø er det andre bryggeriet som er på listen. De holder til i Grimstad og er mye mer kjent for å holde til på slike lister. Denne listen her er de i topp 100 for 11 gang av de siste 12 årene.

Verdens beste bryggeri har de rangert Hill Farmstead Brewery, Vermont, USA til å være. På topp ti listen finner vi sju USA baserte bryggerier, et brygger i Sverige, et i Danmark og et i England. Så vi burde ikke være veldig langt unna å kunne få en av verdens beste halvlitere servert i Norge faktisk.

© Copyright Victoria Bergen 2021.